Bilinçli Alışveriş Nasıl Yapılır?

Günümüzün değişen yaşam standartlarıyla birlikte aldığımız şeylerin birçoğunu sonra kullanırım veya lazım olur bir gün düşüncesiyle alıp gerekli gereksiz her şeye paramızı harcamaktayız. Bunun önüne geçmek için aşağıdaki maddelere göz atalım;

Liste

Bilinçli alışveriş yapmak için öncelikle cebimizde küçük bir not defteri bulundurmalıyız, biten ve ihtiyacımız olan şeyleri küçük birkaç sözcükle not etmeliyiz. Bunun için cep telefonlarımızın notlar kısmını da rahatlıkla kullanabiliriz. Alışverişe gitmeden önce liste yapmak hem bizi gereksiz harcamalardan kurtarır hem de evimizde fazlalık olacak eşyalardan kurtarır.

Gerçekten aldığın ürün ihtiyaç mı?

Reklamlar sayesinde ilk gördüğümüz şeyi hemen alışveriş sepetimize atmaktayız. Hiç kendimize şu soruyu sorduk mu, acaba istediğim için mi yoksa ihtiyacım olduğu için mi alıyorum veya gerçekten ihtiyacım var mı?
Birçoğumuz kendi arzularımıza karşı koyamamaktadır. Bunun alışveriş sepetinden eşyalarımızı çıkarırken bunu da mı almışım ya da nereye koysam şimdi gibi kendi kendimize sorular sormuşuzdur. Bu durumu ortadan kaldırmanın en güzel yöntemi evden çıkmadan önce ne alacağını kararlaştırmak ve öncelik sırası belirlemektir.

Kalite

Kimse çok para verip kalitesiz ya da bozuk ürünler almak istemez. Bu gibi hatalara düşmemek için internet üzerinden küçük bir araştırma yapmak yeterli olacaktır. Bazı yorum sitelerine göz atmak en doğrusudur.

Denge

Bu süreçte en doğru alışveriş yapma yöntemi öncelik sıralaması yaparak ihtiyaçlar başta olmak üzere sonlara doğru arzu ettiklerimize yer vererek dengeyi sağlamaktır. Böylelikle hem bilinçli alışveriş yapar hem de kendimizi de tatmin etmiş oluruz.

Çevre

Alışverişe çıktığınızda yanınızdaki kişilerin sizin listenize müdahale etmesine izin vermeyin. Elinizden geldiği kadar kendi hazırlamış olduğunuz listeye sadık kalın. Bilinçli alışveriş yapmak ruhunu en güzel şekilde hayatımıza geçirmek için yapmamız gereken tek şey kararlı olmak. Çevrenize çok kulak asmayın, sevdiklerinize de tavsiye de bulunup onları da bu yola çekebilirsiniz.

Zaman

Liste yaparak, planlı bir şekilde alışverişe gitmek size eski alışkanlığınıza göre çok daha zaman kazandırdığını fark edeceksiniz. Hem paranızdan hem de zamanınızdan tasarruf etmiş olacaksınız.

Para

Yanınızda gereğinden çok para götürmeyin ve olabildiğince karttan alışveriş yapmaktan kaçının çünkü yanınızda kalan paranın fazlasıyla arttığı hissine kapılırsanız kendinizi yine o karmaşanın içinde bulabilirsiniz. Karttan alışveriş yapmakta insana bedavaya alıyormuş hissiyatını verir çünkü parayı elinize bile değmeden birkaç tuş ile istediğin ürüne sahip oluyorsunuz ancak cebinizde belli bir para olur ona dokunur ve o bitecek hissiyatını yaşarsanız eliniz öyle her şeyi kolayca sepete atmaktan kaçınırsınız.

Çocuklar

Alışverişe olabildiğince çok çocukla birlikte gitmek sizi hüsrana uğratabilir. Anne veya baba içgüdüsüyle çocuğunuzun isteğine karşı gelemeyebilir farkında olmadan kendinizi çocuklarınızın size gereksiz harcamalar yaptırabilir. Bu gibi olayları en aza indirmek için onları önceden uyarabilir veya küçük şeylerle gönüllerini yapabilirsiniz.

Bu maddeleri göz önünde bulundurarak çıkacağınız alışverişlerde paradan, zamandan, gereksiz kalabalıklardan tasarruf etmiş olacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir