Debriyaj Nedir?

Debriyaj arabaların en önemli parçalarından biridir. Aracın hareket etmesini ve vites değişikliği yapmasını sağlayan sisteme debriyaj denmektedir. Bu sistemin temelinde motor bir itiş gücü üretmekte ve motorun bu itiş gücünden en yüksek seviyede fayda sağlanmaktadır. Yüksek seviyede sağlanan bu itiş gücü tekerleklere aktarılarak harekete geçen bir sistem olarak tanımlanmaktadır.

Debriyaj Nedir

Manuel araba kullanmaya başlayan kişiler için kafa karıştırıcı bir sistem olarak bilinmektedir. Bu korku da kişileri otomatik araçları kullanmaya itmektedir. Ancak bunun bir alışma süreci olduğu unutulmamalıdır. Bu süreci daha rahat geçirmek için sistemin nasıl çalıştığını anlamak olaya kolaylık katacaktır.

Debriyaj Sistemi Nasıl Çalışır?

Araba kullanımı esnasında şoförler istedikleri hıza inip çıkamamaktadır. Yapılan ani hızlanma ve yavaşlamalar aracın kontrolünün kaybedilmesine ve tehlikelere yol açmaktadır. Yapılan bu ani hız değişimleri trafikte tehlike çıkarmakla beraber aracın motorunun bozulmasına ve kalıcı hasarlara uğramasına sebep olmaktadır. Debriyaj sistemi bu sorunu çözmek için üretilen bir çalışmadır. Vites ile motorun arasında bir iletişim kurmaktadır. Böylece arabanın hız değişimleri güvenli bir şekilde yapılarak sorunsuz bir ulaşım yapılmaktadır.

Bu sistem incelendiğinde 3 temel parça ile karşılaşılmaktadır. Bunlar; debriyajın balatası, bilye ve baskı olmaktadır. Araba çalıştığında baskı ve balatada harekete geçmiş olmaktadır. Bilye de bu ikisinin arasına konumlanmaktadır. Şoför debriyaja bastığında bilye baskıya güç uygulamakta ve balata boşa alınmış olmaktadır. Böylece de vites kullanıldığında dişliler sorunsuz bir şekilde birbirine geçmiş olmaktadır. Şoför ayağını debriyajdan kaldırınca güç yeniden şanzımana gitmiş demektir.

Debriyaj Kullanımında Dikkat Edilecekler

Trafikte tehlike ve kazaların önüne geçmek için debriyajın bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bu bakımlar daha sessiz ve güvenli yolculuklar yapılmasına olanak sağlamaktadır. Aşınan balataların olduğu bu sistemin güvenilir bir biçimde çalışması için bakımların yanında kişisel kullanımlarla da debriyaj sisteminin güvenli çalışması sağlanabilir. İleri ve geri vites yapacakken arabanın tamamen durduğundan emin olunmalıdır. Kırmızı ışıkta beklerken ayağın debriyajda olmasından kaçınılmalı. Bu anlarda araba boş vitese alınarak beklenmelidir. Bir başka önlem ise fren yaparken debriyajı kullanmamaktır. Bu önlemler hem güvenli hem de aracın debriyajının uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir