Zayıflamak Kanser Belirtisi Mi?

Yaşınız veya sağlığınız ne olursa olsun, olası kanser belirtilerini bilmek iyidir. Kendi başlarına bu belirtiler, hastalığı teşhis etmek için yeterli değildir. Ancak sizin ve doktorunuz için ipuçları olabilir, böylece sorunu en kısa sürede bulabilir ve tedavi edebilirsiniz. Tedavi, bir tümör küçük olduğunda ve daha yayılmadan erken evredeyken tespit edildiğinde en iyi sonucu verir.

Bu belirtiler her zaman kanser demek değildir. Birçok yaygın durum sizin bu şekilde hissetmenizi sağlayabilir. Sağlığınıza daha yakından bakabilmeleri ve harekete geçebilmeleri için doktora görünmek son derece önemlidir.

Yaygın Kanser Belirtileri Ve Semptomları

1-Ağrı

Kemik kanseri genellikle en başından ağrır. Bazı beyin tümörleri günlerce süren ve tedavi ile iyileşmeyen baş ağrılarına neden olur. Ağrı da geç kanser belirtisi olabilir, bu yüzden neden olduğunu bilmiyorsanız veya geçmiyorsa bir doktora görünün.

2-İstemsiz kilo kaybı

Kanserli insanların neredeyse yarısı kilo verir. Genellikle ilk fark ettikleri işaretlerden biridir.

Çoğu insan inatçı kilolarını eritmek ister. Ancak diyetinizde veya egzersiz alışkanlıklarınızda değişiklik yapmadan 10 kilo veya daha fazla kilo vermek bir soruna işaret edebilir.

Bilim insanları, istenmeyen kilo kaybının çoğunun kanser olmadığını söylüyor. Genellikle stres veya tiroidin neden olduğunu belirtirken ancak pankreas kanseri belirtisi olabileceğini de ekliyorlar. Kolon, mide ve akciğer kanserleri gibi başka kanser türlerinde de mümkün gözükmektedir.

Kanser şüphesi olan zayıflama durumlarında doktorunuz, kan testleri ve PET veya BT taraması gibi görüntüleme testleri de dahil olmak üzere sorunu aramak için birçok test isteyebilir.

3-Yorgunluk

Her zaman yorgunsanız ve dinlenmeyle kolay kolay düzelme olmazsa, doktorunuza söyleyin. Lösemi genellikle yıpratıcıdır veya kolon ve mide kanserinden kan kaybınız olabilir. Kansere bağlı kilo kaybı da sizi yorgun bırakabilir.

4-Ateş

Yüksekse veya 3 günden fazla sürerse doktorunuzu arayın. Lenfoma gibi bazı kan kanserleri günlerce hatta haftalarca ateşe neden olur.

5-Cildinizdeki değişiklikler

Cilt kanserinin gizlenmediğinden emin olmak için doktorunuzun vücudunuzdaki alışılmadık veya yeni benlere, çarpmalara veya izlere bakmasını sağlayın. Cildiniz diğer kanser türlerine de ipucu verebilir. Koyulaşırsa, sarı veya kırmızı görünür, kaşıntı yapar veya daha fazla kıllanma olursa veya açıklanamayan bir döküntü varsa, karaciğer, yumurtalık veya böbrek kanseri veya lenfoma belirtisi olabilir.

6-İyileşmeyen yaralar

Kanayan ve geçmeyen noktalar da cilt kanseri belirtileridir. Ağız kanseri ağzınızda yaralar olarak başlayabilir. Sigara içiyorsanız, tütün çiğnerseniz veya çok fazla alkol alırsanız, daha yüksek risk altındasınız demektir.

7-Gitmeyen öksürük veya ses kısıklığı

Öksürük, akciğer kanserinin bir belirtisidir ve ses kısıklığı, ses tellerinin (gırtlak) veya tiroid bezinin kanseri anlamına gelebilir.

8-Olağandışı kanama

Kanser, olmaması gereken yerde kanamaya yol açabilir. Kakalarınızdaki kan, kolon veya rektal kanserin bir belirtisidir. İdrar yolunuzdaki tümörler idrarınızda kana neden olabilir.

9-Anemi

Bu, vücudunuzda kemik iliğinizde yapılmış yeterli kırmızı kan hücresi olmadığındadır. Lösemi, lenfoma ve multipl miyelom gibi kanserler iliğinize zarar verebilir. Oraya başka yerlerden yayılan tümörler düzenli kırmızı kan hücrelerini kalabalıklaştırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir