Pekmez Neden Şekerlenir?

Pekmez besleyici olması ve şifalı olması açısından önemli besinlerden birisidir. Birçok farklı meyveden yapılabilir üzüm, dut, elma bunlardan birkaçıdır. Pekmez yapılırken şeker eklenmediği için sadece meyvelerin öz suyu kullanıldığı için çok faydalı bir besindir yani aslında meyvelerin yoğunlaştırılmış özü de diyebiliriz. Evde kendiniz yapabileceğiniz gibi dışarıdan güvenilir markaları da almayı tercih edebilirsiniz. Pekmez yaparken faydalanabileceğiniz pratik bilgiler için yemek tarifleri programlarını kullanabilirsiniz veya bu işi daha önce yapmış kişilerden destek alabilirsiniz. Evde yapılmasının biraz zahmetli olmasının yanı sıra bir sürü de avantajı olacaktır. Örneğin kendiniz yaptığınız için pekmez yapacağınız meyveleri daha özenle seçersiniz ve hijyen konularına daha çok dikkat edersiniz.

Pekmezin Faydaları

Pekmezin birçok faydaları bulunmaktadır özellikle yetişme çağındaki çocuklar için ilave şekersiz, enerji veren çok güzel bir besindir. Çocuklarda ve yaşlılarda kan değerlerini artırmak için özellikle tercih edilir. Ülkemizde pekmez genelde kahvaltılarda tercih edilir. Güne birkaç kaşık pekmez içerek başlamak size hem enerji verecek hem de zinde tutacaktır.

Pekmez

Pekmez Yapımının Püf Noktaları

Pekmez yaparken dikkat edeceğiniz şeylerin başında seçtiğiniz meyvelerin kalitesi gelir. Eğer çürük olmayan güzel meyveler seçerseniz pekmez bir o kadar güzel olacaktır. Diğer bir önemli husus da pekmez yaparken kullanacağınız topraktır. Pekmez yapımının çok olduğu bazı Anadolu şehirlerinde aktarlarda pekmez toprağı adı altında ince elenmiş bir çeşit toprak satılır. Bu toprak meyveler çeşitli aşamalardan geçip kaynamaya başladığında pekmezin içine ilave edilir ve bu şekilde kaynamaya bırakılır. Pekmezin kıvam tutması bu toprağa bağlıdır. Pekmezi yapılan meyveler arasında en popüler olanları üzüm ve dut yer alır. Bu bahsettiğimiz pekmez toprağı özellikle üzüm pekmezinde kullanılır. Yine yazımızın başında bahsettiğimiz gibi üzüm pekmezinin faydaları saymakla bitmez. Pekmezi pişirdikten sonra saklama koşullarınızda önemlidir. Çünkü yılda bir defa yapılıp sene içinde tüketilir.

Saklama Koşulları

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi senede bir defa yapılan pekmez sene içinde tüketilir. En bilinen saklama yöntemi de pekmez pişer pişmez sıcak olarak kavanozlara koyup ağzını kapatmaktır. Kavanozların özellikle cam olması gerekir. Kavanoz kapaklarının da sıfır olması hava almaması açısından önemlidir. Yine başka önemli bir husus kavanozların ağzı kapatıldıktan sonra ters çevrilip bir kaç saat hatta bir gün boyunca bu şekilde bekletilmesi hava alan kavanozların tespit edilmesi için önemlidir. Bazı durumlarda kavanozlar hiç hava almasa bile pekmeziniz bir süre sonra şekerlenebilir.  Ayrıca pekmezi sakladığınız soğuk alanlarda bu duruma sebep olabilir. Bu durum sizi korkutmamalıdır. Çünkü pekmezin şekerlenmesi tadını değiştirmez ama küflenmesi durumunda bu pekmezi tüketmemelisiniz. Eğer pekmez şekerlenirse kavanozu kaynar suyun içine koyup bekletmeniz şekerini çözecektir. Bu yöntem faydalı olmazsa kavanozu açıp tekrar pekmezi kaynatabilirsiniz hiçbir zararı olmaz sadece pekmez biraz daha koyulaşmış olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir