Zamak Nedir? Nerelerde Kullanılır?

1920 yılında New Jersey Zinc Company tarafından geliştirilen zamak, ilk alışım patentini 1926 yılında almıştır. 1960 yılında endüstriyel olarak kullanılmaya başlandı. Zamak, günlük hayatımızda hemen hemen her yerde karşımıza çıkmaktadır. Çinko, demir, alüminyum ve bakırdan sonra en çok kullanılan 4. Metal olarak karşımıza çıkmaktadır. Zamak nedir? Sorusuna verilecek olan cevap, zamakın kendi başına bir metal olmadığıdır. Zamak, temel olarak saf haldeki çinkoya alüminyum, magnezyum ve bakır karıştırılarak elde edilen alışım ailesinin genel adıdır.

Zamak’ın Temel Özellikleri Nelerdir?

Güçlü ve sert bir yapısı sayesinde mukavemeti fazladır.

  • Mükemmel denilecek boyutta elektrik iletkenliğine sahiptir
  • Isı iletkenliği yüksek derecededir
  • Düşük maliyetlidir
  • Kalıplar ile yüksek kalitede şekillenebilir
  • Korozyona karşı; yani paslanma ve aşınmaya karşı dirençlidir
  • Geri dönüşüme uygun olması sebebi ile çevrecidir
  • Mükemmel bir halde şekil alabilirken, soğuk halde iken harikadır
  • Alüminyum gibi metallere kıyasla, daha hassas parçaların üretimine uygundur
  • Uzun ömürlüdür

Zamak Çeşitleri Nelerdir?

Zamak nedir? Sorusuna cevaben birçok elementin karışımı ile ortaya çıkan alaşım ailesi olduğu bilgisi verilmektedir. Bu nedenle farklı özelliklerde zamak oluşturulması mümkündür. Teknik özellikleri ve kullanım alanları farklı olan zamaklar günümüzde mevcuttur. Bunlardan bazıları;

Zamak 2

Teknik olarak alaşım ailesinin en sert ve dayanıklı olanıdır. Kalıp imalatında tercih edilmektedir. Örnek olarak otomobillerin çamurluklarının imalatında, zamak parçacıkları ile oluşturulan kalıplar kullanılmaktadır.

Zamak 3

Teknik olarak en kararlı olan alaşımdır. Diğer tüm zamak türleri, zamak 3 baz alınarak ortaya çıkmıştır. ABD’de ve Çin’ de en çok tercih edilen zamak türüdür. Karmaşık detaylara ve zorluk derecesi yüksek parçaların üretilmesinde kullanılır.

Zamak 5

Teknik olarak daha kolay kaplanma ve işlenme özelliğine sahiptir. Daha çok gerilme performansı istendiği durumlarda tercih edilir. Avrupa’da yaygın olarak kullanılır.

Zamak 7

Nikel ilavesi içerir. Düşük yüzey gerilimi sağlar. Aspiratör, meyve sıkacağı gibi aletlerin yapımında tercih edilir.

Zamak 8

İşlenebilir özelliği çok iyidir. Dekoratif uygulamalar ve elektrik, elektronik gibi sistemlerde kullanılan parçaların üretiminde tercih edilir. Bunların yanı sıra zamak 10, zamak 12, zamak 27 ve zamak AZC gibi farklı aile üyeleri de mevcuttur. Sonuç olarak, otomotiv ve yapı sektörü başta olmak üzere spor aletleri, oyuncaklar, dekoratif parçalar, hırdavat, beyaz eşya parçaları, ara bağlantı elemanları gibi birçok malzemenin üretiminde ham madde olarak zamak kullanılmaktadır. Kullanım alanı bu kadar geniş olan bu ürüne https://www.berkzamakdokum.com/zamak-nedir  sitesinden satın alabilir. Zamak nedir? Sorusuna ilk elden cevap bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir