Gebelikte Hellp Sendromu Nedir?

Yüksek tansiyon probleminin olduğunun bilinmemesi durumunda anne adayı, karnının üst tarafında ağrı, baş ağrısı, bulanık görme, bulantı ve kusma şikâyetleri oluşuyorsa, hipertansiyon olasılığı yüksektir. Hipertansiyon bebek dışında anne hayatını da tehdit edici bir durumdur ve çoğu zaman tedavi için acilen doğum (çoğunlukla sezaryen) yaptırılır. Anne adayının hayati tehlike yaşamasına neden olabilen komplikasyonlardan biri, gebelik döneminde görülebilen hipertansiyonun ileri bir aşaması olan HELLP sendromudur.

Gebelikte tansiyon yükselmesine aşağıdaki bulgular da eklenirse baş harflerinden dolayı Hellp Sendromu denilen durum oluşur:

gebelik kontrolü
gebelik kontrolü
  • Hemolysis (Hemoliz; kırmızı kan hücrelerinin parçalanması)
  • ELevated liver Enyzmes (Karaciğer enzimerinde yükselme)
  • Low Platelets (Kan pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin azalması)

Hellp sendromu, gebelikte hipertansiyonun ve preeklampsinin en ciddi formudur. Tedavisi acilen doğum yaptırmaktır, aksi taktirde ciddi sorunlara yol açabilir. Doğumdan sonra yukarıda mevcut sorunlar düzelecektir. Hellp sendromu doğumdan önce yokken doğumdan sonra nadiren gelişebilir.

Gebelikte Hipertansiyon Problemi Olan Anne Adayları için Öneriler

  • Gebelikte hipertansiyon problemi hamileliğin ilk aşamalarında görülmeye başlanırsa anne adayının yatakta dinlenmesi tansiyonu düşürücü etki yapabilir.
gebelik pisikolojisi
gebelik pisikolojisi
  • Tansiyonun yükseldiğini hissettiren belirtiler yaşamaya başlanırsa sol yan üzerine yatılmalıdır.
  • Anne adayı hipertansiyon problemine karşı her gün aynı saatlerde kilosunu takip etmelidir.
  • Ödem oluşması, gebelikte yüksek tansiyon probleminin önemli etkilerinden biridir. Bunu önlemek için protein açısından zengin olan besinler tüketilmelidir. Tüketilen sıvı miktarının da fazla olması gerekir.
  • Gebelikte hipertansiyonun önemli nedenlerinden biri damar kasılmalarıdır. Bu nedenle stresi yüksek, gerginliği fazla ortamlarda bulunulmamalıdır, günlük kısa yürüyüşler yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir